Vad händer när fiberavtalet är påskrivet

07 april, 2017
Stadsnät - Vad händer när fiberavtalet är påskrivet - ctl00_cph1_imgMain

Förra året var året då antalet beställningar av fiberanslutning exploderade. DalaLinks åtta tekniker, projektledare och projektörer har nu fullt upp med att ansluta och driftsätta alla nya fiberkunder.

– Vi bygger stamnät, områdesnät och transmission till husen samt driftsätter aktiv utrustning– i stort sett allt från första spadtag tills kunden kan titta på digital-TV, berättar Jonas Björklund och Mattiaz Ullström.

DalaLink sköter mycket av projekteringen tillsammans med berörda hus- och fastighetsägare, inklusive hur schaktningen på tomten ska ske. I uppdraget från Dala Energi ingår att göra en så kallad avlämningspunkt, vilket oftast är mediaboxen där alla signaler samlas.

Jonas och Mattiaz framhåller hur viktigt det är att välja rätt plats för monteringen. – Det är svårt för oss att bestämma en lämplig placering så det är bra om kunden har tänkt igenom hur fiberanslutningen ska användas. Om kunden har ADSL idag kan det vara lämpligt att montera mediaboxen på samma ställe så man kan utnyttja det befintliga husnätverket. Det är även bra om kunden vet var befintliga kablar finns i marken, exempelvis gräsklipparkabel och elkabel till uthus.

Läs hela reportaget om Vad som händer när fiberavtalet är påskrivet i vårt magasin SYNERGI på sid 16.  

x
Vad kan vi hjälpa dig med?