Hurra- länge leve elen

17 januari, 2017
Elnät - Hurra- länge leve elen - ctl00_cph1_imgMain

Varje år den 23 januari, firas elen med en alldeles egen dag. 

Den gör vår vardag tryggare och ljusare och ger oss tid till annat. Ett fyrfaldigt leve för elektriciteten.

Varje år, den 23 januari, firas elen med en alldeles egen dag för att visa på nyttan och nöjet med elen. Och visst är den värd att fira, elektriciteten. Varför? Jo, därför att den:

Gör vardagen bättre Hur många gånger per dag använder du något som drivs av el? Rätt många, eller hur? Elen har gett oss alla en enklare, säkrare, ljusare och varmare vardag.

Ger tid till annat I början av 1900-talet tog det ungefär 54 timmar i veckan för en familj att städa, laga mat och hålla värmen. I dag klarar vi det på runt 15 timmar tack vare eldrivna hjälpmedel. Dessutom kan vi, tack vare belysningen, fixa och feja även när det är mörkt ute.

Får samhället att fungera Blir det strömlöst är det extra påtagligt att vårt samhälle bygger på system som behöver el. Affären kan plötsligt inte ta betalt och du kan inte arbeta på som vanligt. Vi behöver el för att fungera helt enkelt.

Räddar liv Tillgången till el inom sjukvården räddar många liv varje år. Tack vare elen kan vi bland annat använda hjärtstartare, laserteknik och verktyg som gör det möjligt att leda operationer på distans.

Gör arbetet säkrare Tack vare elektriciteten har arbetsmiljön, på flera sätt, blivit bättre. Som ett exempel, underlättar nuförtiden eldrivna lyftanordningar och robotar sådant som förr var tunga och hälsovådliga arbetsuppgifter.

Och sist men inte minst behöver vi ljus för att må bra. Så ladda med ljus! 

Ljusets_tecken.jpg


Källa: Svensk EnergiGivewatts.jpg
Givewatts_2.jpg


x
Vad kan vi hjälpa dig med?