Helgens strömavbrott

22 februari, 2016
Elnät - Helgens strömavbrott - ctl00_cph1_imgMain

Lördagnattens strömavbrott drabbade stora delar av Dalarna. Det var ett av elbolaget Ellevios övergripande nät som orsakade avbrottet. 

2016-02-23
Så här skriver Ellevio i en information till oss idag tisdag den 23 februari 2016.

Det är konstaterat att vi haft ett primärt jordfel i 130kV-systemet. Analysen av all störningsdata pekar på ett fel i ett område mellan Falun och Borlänge (inte långt utanför Falu V:a ställverk).  

Vi hade igår en helikopter uppe som flög alla berörda 130kV-ledningar. Tyvärr har de inte funnit den primära orsaken till störningen. 

Idag pågår det fotpatrullering på ledning L33 som har en sträckning mellan Repbäcken och Falu Västra. Vi kommer också att göra en mer noggrann okulär besiktning i alla angränsande stationer. Parallellt med detta pågår det också ett intensivt arbete med att gå till botten med vad som gjorde störningen så omfattande. Vi har konstaterat ett fel i Repbäcken kontrollutrustning som kan vara en bidragande orsak. Detta fel är åtgärdat temporärt.  

En teknisk rapport för vidare analys av händelsen är påbörjad och förväntas att vara klar i början av mars. Denna kommer ni att få ta del av.

/ Ellevio

  


2016-02-22
Ellevio har 34 000 kunder i länet som drabbades, bland annat kunder i Mora, Älvdalen och Vansbro. Till detta kommer alla lokala bolag som erbjuder sina kunder el från Ellevios nät som ex. Dala Energi. Troligtvis berördes kunder hos alla kommunala elbolag i länet. I Borlänge drabbades Borlänge Energis alla 28 500 kunder. Vissa kunder i Borlänge har fortfarande problem med stadsnätet. I Falun drabbades över 30 000 av Falu Energi och vattens kunder. Strömavbrottet varade i omkring en timme, omkring klockan 02.30 och 03.30. För VB Energi drabbades 6500 kunder i Ludvika och Fagersta. I Smedjebacken var strömmen borta i ungefär två timmar och var tillbaka vid 5-tiden på morgonen. 

I Dala Energis nät innebar det att:
Kl 02,21 drabbades delar av vårt nät av avbrottet så som Gagnef, Mockfjärd och Djura mfl. 
Kl 02,43 drabbades hela vårt nätområde av strömavbrottet som i bla. Smedjebacken höll i sig fram tom 05,00. Vilket också innebar driftstörning på vår webb som under en kort period låg nere pga. strömavbrottet.    

Minst 100 000 kunder drabbades av strömavbrottet. Vad som egentligen orsakade felet är ännu oklart. 

 

x
Vad kan vi hjälpa dig med?