Tips vid strömavbrott

04 februari, 2015
Allmänt - Tips vid strömavbrott - ctl00_cph1_imgMain

Drabbas du av ett längre elavbrott så kan mycket i vardagen bli besvärligt. 

Att vistas i en bostad utan ljus, värme och vatten en längre tid innebär en stor påfrestning. Det är bra med ett beredskapsförråd med filtar, batterier, stearinljus, konserver och vattendunkar.

Ta vara på värmen

Förutom brist på vatten och mat, är kyla det som mest påverkar vår förmåga att fungera. Därför gäller det att försöka hålla värmen. Har du kakelugn eller öppen spis är det till stor hjälp. Den näst bästa nödvärmen är en fotogen- eller gasolkamin.

Är ni flera som fryser kan det vara en god idé att stänga ner delar av bostaden och sitta tillsammans i ett enda rum. Fyra personer alstrar lika mycket värme som ett mindre värmeelement. Ni kan också bygga en koja med hjälp av ett matbord eller andra möbler, några filtar och madrasser. Glöm inte att vädra ur med jämna mellanrum. Ventilation är viktigt för att syret inte ska ta slut.

När det är kallt ute kyls bostaden ner snabbt. Det som först blir kallt är golven, så en extra matta eller två som isolerar mot kyla kan vara bra att lägga på. Varar elavbrottet en längre tid kan du isolera eller täta otäta och dragiga fönster med tejp, filtar eller plast för att spara på värmen.

Läs mer.


x
Vad kan vi hjälpa dig med?