Hoppfullt i Furudal

21 oktober, 2016
Allmänt - Hoppfullt i Furudal - ctl00_cph1_imgMain

 I en vacker skogsglänta ligger ridbanan som förenar hästfolket i Furudal.

Tidigare fanns här bara tät skog men sedan den nya träffpunkten invigdes är platsen fylld av hovtramp, hopp och dressyr.

Det krävdes några eldsjälar, en förening och mycket engagemang för att skapa ett alternativ till "killsporterna" i byn i utkanten av Rättviks kommun. Tack vare bidrag kunde stora delar av ridbanan köpas in från Falun. Fler "hästkrafter" i form av lokala företag och bybor hjälpte sedan till att göra den komplett.

– Vi är inte en ridklubb, utan ett gäng individuella hästmänniskor som ville ha en samlingspunkt för att utöva det vi brinner för, nämligen hästarna. Istället för att alla skulle "sitta hemma på sin kammare" ville vi ha ett ställe där vi kunde träffas och rida tillsammans och bara "snacka häst". Vi startade föreningen för att få möjlighet att söka bidrag samt att ha något som knöt ihop oss, berättar Sandra Torrång Östlund, en av initiativtagarna och Hästfolk i Furudals kassör.

– Framför allt sökte vi så kallade "vindkraftspengar" via Rättviks bygdepeng. Vi fick en rejäl peng så att föreningen kunde komma igång, men det hade absolut inte räckt till det vi byggt upp idag om inte nästan alla lokala företag hade hjälpt oss. Vissa har hjälpt oss med pengar, andra har hjälpt oss med arbetskraft och material. Vi är några få som dragit i det hela men hela byn har hjälpt till på sitt sätt. Allt har varit och är fortfarande lika välkommet, säger Sandra tacksamt.

Ridbanan invigdes under Oreveckan 2015 och blev en succé direkt. Evenemanget upprepades och var lika uppskattat i år, fast nu omdöpt till "Hästens dag". En tradition som säkerligen kommer att fortsätta.

– Vi har haft olika aktiviteter och tävlingar och försöker variera oss eftersom vi alla har olika förutsättningar. Bland annat har vi haft en "pay and jump" där man betalar en startavgift och hoppar en bana. Gör man en felfri runda får man en rosett. Det får alla vara med på, även om man inte är medlem. Vi har även haft gemensamma uteritter, privata ridkurser, barnponnyridning och körkurser med häst och vagn.


Mamma_Sandra.JPG

– Den här ridbanan har betytt väldigt mycket för Furudal, speciellt för oss med häst så klart, men även turister uppskattar banan. I Furudal har man mest satsat på hockeyn så alla övriga sporter har liksom inte fått ta plats, noterar Sandra.

I framtiden vill föreningen utveckla ridbanan och även hålla kurser. Idag finns bara provisoriska hagar och hästarna ägs privat av medlemmarna, berättar Sandra.

– Vi har många planer på att utveckla vårt område. Allt beror så klart på finansiärer men drömmen är ett ridhus och gärna ett stall så vi kan ha flerdagskurser dit även hästar utifrån kan komma och "sova över".

Ett av hopphindren på banan lyser gult, resultatet av ett samtal till Dala Energi som slutade med en kopp kaffe med Kent Byman. Sandra och en annan medlem, Lotta, berättade om framtidsplanerna och bolaget ville vara med och stödja bygden.

– Dala Energis hjälp har varit ovärderlig för oss. Vi har kunnat skaffa saker vi annars inte haft råd med och utvecklingen av området har gått fortare. Vi har fått jättefina hinder, ljudanläggning, bänkbord samt kunnat fylla på materialet på banan. Vi börjar få en riktigt trevlig samlingspunkt, konstaterar Sandra hoppfullt.

Ta del av hela reportaget här på sid 6-7 i vårt magasin Synergi.


x
Vad kan vi hjälpa dig med?