Elanvändning

26 september, 2014
Allmänt - Elanvändning - ctl00_cph1_imgMain

Med tanke på hur fantastisk elen är bör den användas så smart och effektivt som möjligt. Det är bra för dig, klimatet, samhället och din plånbok.

Ett bra exempel på det är att inte bara fokusera på att släcka lampor, utan att i första hand byta ut dem till LED-belysning som behöver mindre än 20 % av den el som en traditionell glödlampa drar. Det är smart och effektiv elanvändning - och ett exempel på energieffektivisering. 

I Sverige använder vi ganska mycket el per person och år. Det beror på vårt nordliga läge med kalla vintrar kombinerat med en elintensiv basindustri. Vi använder drygt 14.000 kWh el per invånare och år och ligger på sjätte plats internationell sett. 

All mänsklig aktivitet påverkar miljön på något sätt. Produktion av el är inget undantag. Därför är det viktigt att det görs på ett sådant sätt så att påverkan blir så liten som möjligt. Svensk elproduktion är koldioxidsnål till 95 procent, vilket bara Island, Norge och Nya Zeeland kan konkurrera med i resten av världen.

Läs mer om elanvändning. 


El skapar nytta varje dag i samhället
Vi har haft el i Sverige sedan 1870-talet. Först användes den till belysning i industrin, på gator och i hemmen. Sedan rullade det på; med maskiner i industrin, hushållsmaskiner i hemmen och transportfordon som tåg och tunnelbanor. Allt eftersom utvecklingen har gått längre används el inte bara till nyttoteknik, utan också i hög grad till nöje och rekreation.

Nu använder vi el för att kommunicera med varandra, låta oss underhållas, skapa trygghet, bli av med tråkigt och tungt jobb etcetera. Nästan allt vi gör i vardagen sker med hjälp av el.

Om strömmen någon gång har gått när du är på jobbet eller i en affär, så vet du att det inte finns mycket kvar att göra. Affären kan inte ta betalt, du kan inte arbeta med de flesta av dina arbetsuppgifter. Och du märker helt plötsligt en massa andra saker, som du inte ens brukar tänka på, som helt plötsligt inte funkar.

Läs mer om el till vardags. x
Vad kan vi hjälpa dig med?